“Ons Lichaam Is Zoveel Meer Dan Een Verteer Machine” 40 Uur Vasten! Mijn Ervaring.

MedicinXP
8 min readMar 19, 2021

Ik ben van mezelf al heel gek op vasten. Niet alleen vast ik tijdens de ramadan, maar ook daarbuiten. Ik eet bewust niet tot 12 uur of nog langer en dat doe ik elke dag. Nou kan je zeggen “Ontbijt MOET je eten! Dit is niet gezond”, maar voor je verder gaat, ga ik alles uitleggen vanuit mijn eigen perspectief en gebaseerd op wat de wetenschap te zeggen heeft over vasten.

Eten is een luxe die wij hier hebben

Ik vind eten een enorme luxe. Wij kunnen eten wanneer we willen en wat we willen. Alles zit propvol in de supermarkten en als je om je heen kijkt, heb je overal wel een kleine tent waar je wat te eten kan kopen. Ik ben zelf enorm gek op eten en misschien weet jij dat nog niet, maar ik ben echt een foodie. Ik kan uren lullen over eten. Ik vind dat eten culturen bij elkaar brengt. Lekker Surinaamse broodjes, heerlijk Turkse kebab, zalige Marokkaanse kip, overheerlijke Sushi, Lekker een bord met aardappelpuree, heerlijke warme Hollandse stroopwafels. You name and I eat it :). P.S. Begin al te watertanden.

Ondanks dat ik gek ben op eten, vind ik toch dat we bewuster moeten zijn met ons lichaam. Elke dag heb je 1 nuchtere maag en we hebben het voor het kiezen met wat we het vullen. Ik ben daar enorm dankbaar voor. Als ik zeg dankbaar, is het zelfs nog te weinig.

Ons lichaam verteerd alleen maar tegenwoordig

Zoals ik hierboven al heb vermeld, vind ik dat eten een luxe is waar we zo dankbaar voor moeten zijn. We hebben ontbijt, lunch, brunch, snack tijd, avondeten en ook nog is de tijd om later op de avond lekker nog wat te knagen als we dat willen. Best bizar als je kijkt naar de wat armere landen. Als je er even over nadenkt. Wat doet ons lichaam eigenlijk? Ons lichaam verteerd eten, dat klopt en wat nog meer? Het zorgt er ook voor dat alles goed blijft functioneren. Dan zijn er mensen die dan zeggen “Ja maar om te functioneren moet je echt eten”. Dit zijn meestal de mensen die nooit het vasten hebben geprobeerd en al een oordeel klaar hebben staan.

Ons lichaam is zoveel meer dan een verteer machine. Ons lichaam is ons middelpunt. We hebben het vaak over mentaal rust nemen door niks te doen en te ontspannen, maar we hebben het nooit over het nemen van rust intern in je lichaam. Waarom niet eigenlijk? Het is best gek dat wij ons lichaam geen rust geven van al dat verteren wat hij de hele dag doet. Daar moeten we dankbaar voor zijn en af en toe even de stekker eruit trekken zodat ons lichaam wat andere klusjes kan gaan doen.

De andere klusjes van je lichaam.

Je lichaam is niet gemaakt om alleen maar te verteren. Je lichaam is er ook om je cellen schoon te maken, je cellen te versterken, vechten met infecties in je lichaam, vechten met virussen en met ziektes in je lichaam. Je lichaam doet zoveel en het is heel bijzonder dat dit allemaal gebeurd, maar dit kan je alleen maar beseffen als je er bij stilstaat.

Waarom doe ik dit?

Een grote reden dat ik dit doe is als volgt:

long fasts can help give your system a good clean up. Medically, this is known as 'autophagy'- cleaning of any junk or bad calories and toxins from the system and may even hold powerful cell regenerating properties.

Dit is precies de reden dat ik lang vast. Je lichaam gaat in een staat genaamd ‘autophagy’.

Super lastig woord natuurlijk en misschien zelfs een woord die jij nooit eerder hebt gehoord. Maar letterlijk betekent ‘autophagy’, ‘auto’ betekent zelf en ‘phagy’ betekent eten. Dus in een woord betekent ‘autophagy’ jezelf eten. Dit is het proces dat jouw lichaam alle oude cellen, proteïnen en celmembranen gaat afscheiden.

Essentially, this is the body’s mechanism of getting rid of all the broken down, old cell machinery (organelles, proteins and cell membranes) when there’s no longer enough energy to sustain it. It is a regulated, orderly process to degrade and recycle cellular components.

https://www.dietdoctor.com/renew-body-fasting-autophagy

En om dit op gang te krijgen moet je je lichaam van voedsel afhouden

When we don’t eat (fast) insulin goes down and glucagon goes up. This increase in glucagon stimulates the process of autophagy. In fact, fasting (raises glucagon) provides the greatest known boost to autophagy.

https://www.dietdoctor.com/renew-body-fasting-autophagy

Het meest bijzondere vind ik het volgende stuk:

Fasting is actually far more beneficial than just stimulating autophagy. It does two good things. By stimulating autophagy, we are clearing out all our old, junky proteins and cellular parts. At the same time, fasting also stimulates growth hormone, which tells our body to start producing some new snazzy parts for the body. We are really giving our bodies the complete renovation.

https://www.dietdoctor.com/renew-body-fasting-autophagy

Er bestaan 5 etappes binnen het langdurig vasten.

https://lifeapps.io/fasting/the-5-stages-of-intermittent-fasting/
https://lifeapps.io/fasting/the-5-stages-of-intermittent-fasting/
https://lifeapps.io/fasting/the-5-stages-of-intermittent-fasting/
https://lifeapps.io/fasting/the-5-stages-of-intermittent-fasting/
https://lifeapps.io/fasting/the-5-stages-of-intermittent-fasting/
https://lifeapps.io/fasting/the-5-stages-of-intermittent-fasting/

Dit is super interessant. Je lichaam is zichzelf als het ware aan het vernieuwen.

Wie moet dit niet doen?

  • Mensen die al moeite hebben met eten
  • Mensen die zwaar overgewicht zijn
  • Vrouwen die zwanger zijn en of borstvoeding geven
  • Mensen met hartproblemen
  • Mensen met diabetes type 1
  • Mensen met migraine.

Kijk uit hiermee en bespreek het van tevoren met je dokter.

Mijn ervaring.

Aan het begin is het vrijwel heel erg makkelijk en uiteraard ligt het dus ook aan het patroon waar je lichaam aan is gewend. Als jij elke ochtend eet om 08:00 of überhaupt heel vroeg eet, gaat je lichaam hieraan wennen. Je lichaam zal dan altijd rond dit tijdstip een soort ‘honger’ ervaren. Omdat ik veel later mijn eerste hap eet, is het voor mij niet heel lastig om zonder honger de eerste gedeelte van de dag door te brengen.

Rond een uur of 14:30 begin je wat meer trek te krijgen. Je voelt dan wat meer zin in eten. Het is niet een enorme druk. Het is gewoon het gevoel dat je het wel fijn zou vinden om wat te nuttigen. Ik wil erbij vermelden dat je tijdens het vasten van zulke grote periodes water, zwarte koffie en thee mag drinken. Je mag ook water met wat zout drinken. Alle bovengenoemde drankjes ook zonder suiker.

Eigenlijk gaat de rest van de dag tot 17 uur goed. Mijn laatste snack had ik om 22:30 op zondag 14 Maart 2021. Dus rond dit tijdstip zat ik al op 19 uur zonder eten ongeveer. Toen voelde ik weer een beetje tintelingen in mijn tanden en handen naar voren komen. Ik zeg weer omdat ik destijds ook is 36 uur heb gevast en nu dus 4 uur erbovenop gooi.

Toen ik thuis kwam om 18:30, rook ik heerlijk eten en je verlangd toch wel naar een stuk brood of lekker rijst. Maar goed dat kan niet ;). Rond 18:30 zat ik al op 20 uur. Na 20 uur begin je het wat warmer te krijgen en worden de tintelingen erger. Je wordt een beetje duizelig. Ja je hebt de hele dag geen suiker, geen energie in je lichaam. Je lichaam gaat ook extra opgeslagen suiker in je lichaam opmaken en begint daarna je vet reserves te gebruiken voor extra energie.

Wanneer je 24 uur aantikt, althans dit had ik, begin je wat vermoeider te zijn. Toen was het 22:30. Je wordt iets lichter in je hoofd. Ik sloot mijn laptop af en besloot naar YouTube te kijken. Ik kijk elke dag voor ik ga slapen food video’s.

Rond een uur of 00:00 ging ik slapen. Ik zat op 25,5 uur zonder eten. Ik sliep wel een stuk lekkerder. Je lichaam is moe en wilt rust en het heeft niet heel veel kracht meer om te bewegen. Wat gek is, is dat ik veel meer concentratie had dan dagen waarop ik gewoon ging eten wat en wanneer ik dat wilde. Ik kan me veel beter focussen, maar je bent wel iets zwakker.

Ik werd wakker om 7:30. Ik was heel erg licht in mijn hoofd en inmiddels had ik 33 uur achter de rug. Toen ik opstond was ik een beetje zweverig en wat misselijk.

Rond 10:30 is dit gevoel veel minder en bijna weg. Na een slok water is het al wat beter en voel ik me gewoon weer top. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het volgende uur. Om 11:30, en dan ben ik al 37 uur verder, is het gewoon weer heel goed. Ik voel me gewoon normaal. Ik heb wel een hongergevoel, maar die is niet zo heel heftig. Ook is er een beetje vermoeidheid, maar de focus is geweldig.

Na 11:30 werd het een stuk lastiger. Ik werd vermoeider en kreeg het een stuk kouder. Tot 14:30 voelde ik dit en na het eten ging het een stuk beter.

Ga ik het nog een keer doen?

Mijn antwoord hierop is heel simpel JAZEKER! De volgende keer hoop ik het 45 uur vol te houden. Ik wil nog dankbaarder zijn voor alles dat mijn lichaam voor mij doet. Ik wil ook dankbaarder zijn voor het feit dat ik elke dag kan eten wat ik wil en wanneer ik dat wil. Daarbij is het ook geweldig om te zien wat je lichaam allemaal voor je doet als je zolang vast. Ik vind het menselijk lichaam heel erg fascinerend. Je lichaam moet je zo nu en dan een reset geven. Je lichaam moet je zo nu en dan het extreme laten zien. Versterk je lichaam en je geest en jij zult ook sterker worden.

Bijwerking melden?

Je kunt jouw bijwerking melden via: https://medicinxp.nl

Doneren?

Je kunt doneren via: gf.me/u/zmj4zy

Bronnen

https://lifeapps.io/fasting/the-5-stages-of-intermittent-fasting/

--

--

MedicinXP

Meer transparantie. Betere inzichten. Dat is onze motto bij MedicinXP