“Een Op Maat Gemaakt Medicijn Voor Jou” Een Droom Of Realiteit? -Naoual Addarrazi

MedicinXP
3 min readMar 26, 2021

Geschreven door Naoual Addarrazi

‘personalised medicine’. Toch wel een term die we vaker horen. Maar wat betekent het nou precies en wat gaat dit nou precies veranderen aan de huidige gezondheidszorg? Wordt dit al toegepast in de praktijk? Dit en meer wordt behandeld in deze blog.

‘Personalised medicine’, een op maat gemaakt medicijn voor jou

Ieder persoon is anders, hierdoor reageert ieder persoon verschillend op een medicijn. Het effect van een medicijn is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals de lever- en nierfunctie, leeftijd en geslacht. Daarnaast zijn erfelijke eigenschappen ook van invloed op het effect van een medicijn. De bestaande medicijnen en behandelingen zijn getest op grote groepen mensen en worden voorgeschreven met behulp van de vastgestelde doseringen per aandoening. ‘Op maat gemaakte medicijnen’ is de visie van MedicinXP, maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Wereld zonder personalised medicine

Wat is personalised medicine?

Personalised medicine is een medisch model met als doel om de patiënt ‘op maat’ te behandelen. Het model maakt gebruik van unieke kenmerken, namelijk van zichtbare uiterlijke eigenschappen en erfelijke informatie van een persoon. Breeduit betreft personalised medicine een volledige benadering waarbij erfelijke kenmerken, leefstijlfactoren, sociale factoren en omgevingsfactoren van een persoon worden gebruikt ter voorkoming, vaststelling en behandeling van een aandoeningen (1).

Hoe wordt personalised medicine toegepast in de praktijk?

Door vooraf aan de behandeling informatie vast te stellen kan voorspeld worden of de patiënt baat zal hebben bij een medicijn of dat de patiënt misschien een verhoogde kans op bijwerkingen heeft. Deze informatie kan verzameld worden middels diagnostische tests en het vaststellen van meetbare kenmerken (biomarkers), zoals bloedwaarden, erfelijke veranderingen en gegevens die zichtbaar zijn op scans van een patiënt. Een medicijn op maat voor één persoon komt nog zelden voor, maar wat wel vaker voorkomt zijn medicijnen waarbij op grond van biomarkers ingeschat wordt of ze bij een specifieke patiëntengroep effectief zullen zijn (2). Dit is de smallere invalshoek van personalised medicine, die momenteel voornamelijk in de praktijk toegepast wordt (1).

Wereld met personalised medicine

Wat zijn de voordelen van personalised medicine?

Het inzetten van personalised medicine heeft als voordelen dat het tot betere uitkomsten en minder bijwerkingen kan leiden voor de patiënt. Door deze voordelen voelen patiënten zich beter en bestaat er een grotere kans dat ze volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, wat leidt tot een hogere maatschappelijke waarde.

Wat is er nodig voor personalised medicine?

Voor het leveren van maatwerk is het van belang om over informatie op maat te beschikken, zoals informatie over hoe patiënten reageren op bepaalde medicijnen. Hierdoor kunnen verbanden gelegd worden om voortgang te maken in het leveren van maatwerk voor de patiënt (3).

Welke bijdrage levert MedicinXP hieraan?

MedicinXP verzamelt informatie over bijwerkingen die patiënten ervaren door medicijnen. Daarnaast streeft MedicinXP naar een online platform waarin verschillende partijen bij elkaar kunnen komen, zoals de medicijngebruiker, de zorgverlener, de mantelzorger en/of een familielid. Op deze manier kan informatie verzameld worden om de patiënt beter te begrijpen. Door deze informatie kunnen verbanden gelegd worden om voortgang te maken in het leveren van maatwerk voor de patiënt. Zoals Seyfullah Semen van MedicinXP zegt: ‘betere zorg start bij het beter begrijpen van de patiënt.’

Over de schrijfster

Naoual Addarrazi is Studente Farmakunde. Naast haar studie is ze ook werkzaam als apothekersassistent bij het Alrijne ziekenhuis. Naoual Addarrazi heeft een passie voor de zorg en schrijft hier dan ook graag over. Volg haar op Linkedin: https://www.linkedin.com/in/naoual-addarrazi-887553182/

Wil je een bijwerking melden?

Ga naar https://medicinxp.nl en meld je bijwerking!

Luister naar Let’s talk medicine podcast

Bronnen

  1. Weda M, Jansen ME, Vonk RAA. Personalised medicine: Implementatie in de praktijk en data-infrastructuren. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu; 2017.
  2. Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Personalised medicine. Den Haag: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen; 2018.
  3. Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Op weg naar een doorbraak: Visie op personalised medicine. Den Haag: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen; 2018.

--

--

MedicinXP

Meer transparantie. Betere inzichten. Dat is onze motto bij MedicinXP