“Altijd maar Doorgaan en Altijd maar Doorzetten. Dat heeft mij op den duur wel een Vechtersmentaliteit gegeven.” | Naim Abed

MedicinXP
4 min readJul 5, 2021

--

Beluister hier de volledige aflevering

Een schokkend verhaal kun je het noemen, maar hoe ik het zou noemen is dat het verhaal van Naim Abed een inspirerend verhaal heeft voor mij. Ik, Seyfullah Semen, ben in gesprek gegaan met Naim Abed. Naim Abed draagt namelijk een groot verhaal. Hij mag dan wel zo jong zijn, zijn verhaal spreekt wel boekdelen. Zoals ieder andere persoon die ik heb gesproken, is Naim Abed de perfecte voorbeeld voor doorzetten en doorgaan wanneer iedereen zou stoppen.

Wie is Naim Abed?

Naim Abed is heel jong ziek geworden. Achteraf zijn ze erachter gekomen dat hij is gebeten door een teek. Met achteraf, bedoel ik echt achteraf. Om precies te zijn, zijn ze er pas 11 jaar later achter gekomen dat Naim de ziekte van Lyme had. Toen was hij pas 13 jaar.

Hoe kwam er achter dat er iets mis was met jezelf?

“Ik had heel veel last van verschillende klachten. Omdat het ziektebeeld ook voor iedereen verschilt, was het lastig om te achterhalen dat ik de ziekte van Lyme had”

“We zijn er pas 3 jaar geleden achter gekomen. Na heel lang ziek te zijn geweest heb ik alternatieve behandeling gedaan. Daardoor gaat het nu wel echt beter.” Op dit moment is Naim 16 jaar. Hij was op zijn tweede gebeten door een teek.

Je bent op je tweede gebeten door een teek en je komt daar 11 jaar later achter. Is dat normaal?

“Ik merkte het direct, maar ik heb nooit antibiotica genomen. De klachten werden steeds erger. Het begon met koortsaanvallen tot gewrichtspijn. Het is eigenlijk steeds erger geworden. Lyme is een sluipmoordenaar.”

“In een teek zit de borrelia bacterie(lyme bacterie), maar je hebt ook heel veel co-infecties die ik ook heb gekregen van de teek. Die zorgen er allemaal voor de klachten eigenlijk”

Was koorts de enige symptoom die je had of had je er meerdere?

“Nee dit waren zeker niet de enige. Ik heb zelfs een lijstje met alle symptomen die ik had. Ik had last van migraine, overgevoeligheid voor licht en geluid, pijn in me knie, pijn in me heup, gewrichtspijn, duizelingen, misselijkheid, voedsel intoleranties, allergie aanvallen, ontstoken ogen, tics die later spasme werden, benauwdheidsklachten, hyperventilatie, vermoeidheid, angsten, paniekaanvallen, paranoïde gedachten, ik zag ook vaak dingen die er niet waren. Ik heb ook een lange tijd echt in zo een soort waas gekeken. Het leek echt zo donker. Ik had verwarring in mijn hoofd, hartkloppingen, ik had een grote groei achterstand. Dat zijn allemaal klachten die ik heb gehad” zegt Naim.

Komen de klachten dan direct voor of pas later?

“Nee, op me tweede had ik al last van koorts. Ik werd altijd wakker met een nat kussen. Daarna kregen klachten als gewrichtspijn. Het sluipt erg in. Misselijkheid duizeligheid.”

“Maar omdat je omgeving het ook moeilijk herkent, en het regulier nooit ontdekt is. Huisarts uit, huisarts in en ziekenhuis uit en ziekenhuis in. Naar allerlei verschillende soorten artsen en therapeuten geweest. Het is nooit zo herkend zeg maar.”

“Het is ook niet uit me bloed gekomen want, de bacterie is niet altijd actief en hij kan zich ook verschuilen. Het is echt een slimme infectie zeg maar.”

Is dit allemaal niet heel gevaarlijk?

“Ja het is heel gevaarlijk. Als de klachten zich zeg maar verder ontwikkelen dan kunnen ziektebeelden ontstaan die heel erg op MS lijken. Dus dat is heel gevaarlijk.”

“Het is ook vooral een hele eenzame strijd. Voor mij vooral omdat ik jong was ook. Maar ook omdat je de ziekte niet erkent, want je weet niet wat je hebt dus is die erkenning er ook niet echt. Je weet ergens dat je ziek bent, maar het is moeilijk te begrijpen voor je omgeving.”

Kon je met mensen spreken over je symptomen?

“Ik heb vaak gehoord op de basischool gehoord van, hey kom op stel je niet zo aan. Me ouders en me familie hebben me natuurlijk altijd ondersteund daarin. Begrip was er natuurlijk altijd wel. Maar begijpen is wel altojd lastig geweest. De klachten verschillen per dag of per uur. Is lastig om te begrijpen.”

“Je zit heel erg met jezelf je gaat met jezelf praten. Onbewust zet je door. Altijd maar doorgaan en altijd maar proberen om normaal mee te doen. Dat heeft mij op den duur zeker een vechtersmentaliteit gegeven.”

--

--

MedicinXP

Meer transparantie. Betere inzichten. Dat is onze motto bij MedicinXP